Vinetele – beneficii si o reteta de rulouri umplute

putine calorii

vinete la cuptor umplute cu branzeturi

Sincer va spun ca nu eram mare fana vinete pana ce nu am gustat rulourile umplute cu carne si branzeturi pregatite de un bucatar grec. Am reusit sa aflu si reteta, pe care am sa v-o redau mai jos, dar nu inainte de a va spune ce beneficii importante aduce aceasta leguma sanatatii.


Vinetele nu ne incarca decat cu circa 25 de calorii/100 grame. Contin, pe langa multa apa, o cantitate considerabila de fibre, minerale dintre cele mai importante: potasiu, calciu, magneziu, mangan, molibden, cupru, vitamine din complexul B, vitamina K, vitamina C, triptofan – aminoacid esential care influenteaza multe dintre procesele metabolice si care nu poate fi sintetizat de organism (trebuie asimilat din alimente) etc.

Si peste toate acestea, vinetele sunt o sursa importanta de antioxidanti de prima clasa, care pot rapune chiar si celulele cancerigene.

Pe scurt vinetele aduc sanatatii urmatoarele beneficii:


– Scad nivelul colesterolului rau, contribuind in felul aceste la sanatatea inimii.
– Au o contributie importanta in pastrarea sanatatii membranelor creierului datorita antioxidantilor care reduc puterea nociva a radicalilor liberi.
– Previn inflamatia si bolile cronice pe care aceasta le poate declansa.
– Au proprietati detoxifiante, ajutand ficatul in sarcinile grele pe care le are.
– Au efect energizant datorita vitaminelor din complexul B.
– Si, nu in ultimul rand, vinetele ii ajuta pe cei care vor sa slabesaca, prin continutul mic de calorii in paralel cu continutul mare de fibre.
Mi se pare fabulos!

Si acum, reteta: rulourile de vinete cu carne si branzeturi sunt o mancare traditionala greceasca, deci un preparat specific dietei mediteraneene.

Ingrediente:

– 3 vinete de marime medie;
– 250 g carne de vita tocata;
– 200 g branza de capra;
– 100 g branza de oaie sau branza feta;
– 3 rosii de marime mijlocie bine coapte;
– 1-2 cepe;
– 2 ardei grasi (unul rosu, unul verde);
– 1/2 cana ulei de masline;
– 1 legatura de patrunjel proaspat;
– sare, piper proaspat macinat, dupa gust.

Preparare:

Vinetele se lasa cu coaja, se spala, se taie felii in lung, groase de 1-1,5 cm, se sareaza si se lasa 20 de minute sa se scurga.
Se caleste ceapa tocata marunt in uleiul de masline.
Se adauga carnea tocata si timp de 5 minute se lasa pe foc, amestecand des, pentru a se intrepatrunde bine cu ceapa.
Se adauga ardeii taiati fasii si rosiile decojite si taiate marunt, cubulete.
Se lasa pe foc pana scade sosul lasat de rosii si amestecul devine consistent ca textura.
Se condimenteaza dupa gust si se lasa la racit.

Branzeturile se dau pe razatoare si se amesteca intre ele. 2/3 din cantitatea de branza se amesteca impreuna cu carnea. Se adauga si 2/3 din patrunjelul tocat marunt.
Vinetele se clatesc, se usuca, se ung cu putin ulei de masline si se dau la cuptor intr-o tava in care s-a pus hartie de copt, pana se inmoaie.
Impartiti carnea amestecata cu branza la cate felii de vinete aveti si faceti rulouri cu aceasta umplutura; le puteti fixa cu cate o scobitoare.
Asezati-le in tava cu hartie de copt si presarati restul de branza rasa deasupra.
Nu trebuie sa stea in cuptor mai mult de 8-10 minute, timp suficient sa se topeasca branza.
Se servesc fierbinti, cu patrunjel prasarat pe deasupra si cu un pahar de vin rosu alaturi.


Ti-a fost de folos grasomega.ro? Distribuie si prietenilor tai. Multumesc!
Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone
Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: