Varza chiar este un superaliment

De ce e bine sa mananci varza

salata de varza noua

Varza poate fi considerata pe buna dreptate un superaliment. In primul rand varza este un aliment alcalin, ceea ce atrage dupa sine reglarea aciditatii din organism, aciditate care mareste riscul instalarii celor mai grave boli.


Apoi varza contine vitamine: A, B-uri, vitamina C in cantitate mai mare decat portocalele, vitamina K, multe fibre, minerale: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier, mangan, zinc si fosfor, caroteni, luteina. Si nu in ultimul rand varza este satioasa fara sa aiba prea multe calorii, ceea ce ne ajuta in pastrarea greutatii corporale si chiar in slabire.

Surorile verzei sunt conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza Kale, varza rosie, gulia, ridichea, napul, ele formand o familie generoasa in beneficii pentru snatatea noastra – familia cruciferelor.
Varza a intrat in vizorul oamenilor de stiinta dupa ce s-a constatat ca persoanele care traiesc in regiuni unde se cultiva si se consuma varza regulat, traiesc mai mult si sunt ferite de multe boli.

Iata ce calitati importante pentru viata are varza:


– Contribuie la mentinerea sanatatii aparatului digestiv – cantitatea mare de fibre pe care o contine ajuta digestia sa functioneze normal, accelereaza evacuarea resturilor toxice din colon, eliminand riscul ca acestea sa fie absorbite de organism si sa ne imbolnaveasca.

– Numarul mic de calorii (circa 25 la 100 g) face din varza un aliment excelent pentru cei care vor sa slabeasca sau vor sa-si mentina greutatea corporala.

– Este un antioxidant puternic, prin continutul mare de vitamina C. Ca urmare consumand regulat varza vom intari sistemul imunitar si vom preveni sau ameliora suferintele provocate de multe boli: de la raceli sau gripe pana la diverse forme de cancer.

– Continutul de vitamina A si luteina fac din varza un obstacol in aparitia afectiunilor ochilor si slabirea vederii, cauzate de degenerarea maculara si cataracta. Tot vitamina A ne mentine aspectul tanar al pielii, fiind responsabila cu hranirea tesuturilor.

– Trioul calciu – magneziu – potasiu propulseaza acest aliment intre primele care ajuta la sanatatea sistemului osos si ne fereste de osteoporoza sau de alte afectiuni ale oaselor.

– Potasiul are si efectul de a regla tensiunea arteriala prin relaxarea vaselor de sange, micsorand in felul acesta riscul aparitiei infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral.

– Acidul lactic dezvoltat in varza murata si glutamina (aminoacid care se afla si in muschi) amelioreaza durerile provocate de febra musculara.
Varza murata este si o sursa importanta de probiotice, indispensabile in mentinerea echilibrului florei intestinale.

Tot glutamina si proprietatile alcaline ale verzei au consacrat acest aliment in tratarea ulcerului stomacal. Glutamina ii sporeste verzei si proprietatile antiinflamatoare, crescandu-i efectul in tratarea si ameliorarea durerilor articulare, iritatiilor, alergiilor etc.

– Regleaza glicemia din sange, fiind recomandata celor care sufera de diabet.

– Vitaminele din complexul B (in special B12, mai rar intalnita in alte alimente) si vitamina K din varza au un rol benefic asupra activitatii sistemului nervos si micsoreaza riscul de aparitie a bolilor degenerative (Alzheimer si dementa), prin faptul ca inlesnesc absorbtia oxigenului si impiedica depunerea colesterolului pe peretii interiori ai vaselor de sange.

– In uz extern, varza cruda da rezultate bune in calmarea si accelerarea vindecarii ranilor, nevralgiilor, durerilor articulare, sau provocate de nevralgii, lumbago, furunculi, panaritiu etc.

Sfat: sucul de varza, varza cruda, preparata prin fierbere in timp scurt (15-20 minute), sau la abur isi pastreaza in totalitate calitatile benefice. Prin calire, sau supusa timp indelaungat la foc isi pierde parte din proprietati.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: