Surse de vitamina D pe timp de iarna

Ce alimente mancam pentru vitamina D

oua de gasca fierte

Organismul nu poate functiona normal fara vitamina D. Se stie foarte bine ca in lipsa acestei vitamine calciul nu este asimilat, ceea ce inseamna ca sistemul osos nu se poate dezvolta, iar lipsa de calciu duce la afectiuni foarte grave, care nu se mai pot vindeca: rahitism la copii si osteoporoza la adulti.


In plus vitamina D contribuie la buna functionare a inimii si a creierului; in lipsa ei este mai mare riscul de aparitie a bolilor cardiace si a starior de anxietate si chiar depresie.

Unele studii au demonstrat ca lipsa vitaminei D creste riscul de aparitie al cancerului, al diabetului si riscul de aparitie al astmului la copii.

Tot ea sustine sinteza proteinelor in tesutul muscular si creste rezistenta organismului la infectii.


In timpul verii nu sunt probleme cu asigurarea necesarului; ea se poate asimila prin piele in timpul expunerii la soare, cel putin un sfert de ora pe zi. In schimb, in anotimpurile reci cu zile innorate, soarele nu ne poate ajuta, asa ca suntem obligati sa includem in dieta alimente bogate in vitamina D.

Care sunt sursele de vitamina D pe timp de iarna

Specialistii recomanda pentru adulti o doza de 400 UI (Unitati Internationale; 1 UI are 0,025 micrograme) pe zi, doza care trebuie marita o data cu inaintarea in varsta.

– Ficatul de peste este cea mai bogata sursa de vitamina D – circa 70000 UI la 100 g.
– Sardinele – circa 1500 UI la 100 g.
– Galbenusul de ou – circa 400 UI la 100 g.
– Untul, smantana – circa 100 UI la 100 g.
– Ficatul (vita, porc, pui) – 40-50 UI la 100 g.

Vitamina D se gaseste si in ciuperci, spanac, varza, cereale integrale, drojdie. Daca lipsa acesteia din organism ridica riscul de aparitie a rahitismului si osteoporozei, excesul de vitamina D poate duce la calcifierea tesuturilor moi la nivel pulmonar, cardiac sau renal.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: