Superalimente traditionale in dieta mediteraneana greceasca

cu ce se lauda grecii

cafea

Probabil ai observat si tu ca in fiecare an, daca nu chiar mai des, apar noi topuri cu superalimente – produse pe care nu trebuie decat sa le mananci pentru a slabi, care te feresc de toate bolile, care iti asigura tinerete fara batranete si asa mai departe. Eu recunosc, de unele dintre ele nici nu am auzit.


Grecii sunt mai buni pastratori ai traditiei lor milenare si raman convinsi de avantajele ingredientelor specifice dietei mediteraneene. Considera ca adevaratele superalimente sunt cele pe care le-au consumat de-a lungul timpului si care si-au dovedit beneficiile pentru sanatate pe viu, fara sa aiba nevoie de studii in laboratoare si reclame.

Iata cu ce superalimente se mai mandreste dieta mediteraneana greceasca

– Cap de afis este intotdeauna uleiul de masline extravirgin, pe care grecii il considera cel mai bun aliment de pe pamant. Grasimile mononesaturate din uleiul de masline au intr-adevar proprietati nemaipomenite: reduc nivelul de grasime din sange (colesterol, trigliceride), ca atare scad riscul de boli cardiovasculare, stimuleaza absorbtia nutrientilor esentiali din alimente, scad riscul de inflamatie si multe altele.
Maslinul, adevarat personaj de legenda, iubitor de soare, se simte excelent in climatul din Grecia, ocupa intinderi mari de teren, are lemnul foarte rezistent, se regenereaza cu usurinta si poate ajunge sa traiasca chiar si 1000 de ani.


– Mierea de cimbru din Creta

Mierea de cimbru din Creta datoreaza gustul si calitatile superioare climatului uscat si cald din insula, care produce vegetatiei un nectar concentrat si foarte aromat. Are o textura densa si o culoare intens portocalie. Este mult mai bogata in antioxidanti decat alte feluri de miere, avand si calitati antimicrobiene despre care se spune ca pot preveni afectiuni grave, printre care si cancerul.

– Masticul din Chios

Masticul este un fel de rasina provenita din arborele cu acelasi nume, din insula Chios. Se foloseste ca aromatizant al diverselor preparate culinare si este benefic sanatatii prin faptul ca reduce in mod natural nivelul de colesterol din sange. Se spune ca ar avea si puterea de a preveni diferite tipuri de cancer.

– Ceaiul de munte din Creta

Cunoscut si folosit de sute de ani, ceaiul cu amestec din plantele de munte din Creta, are faima de a vindeca aproape orice boala. Proprietatile multiple antimicrobiene si antioxidante, il fac eficient in tratarea unei largi game de afectiuni, de la simple raceli pana la afectiuni grave ale tractului respirator, gastro-intestinal, si afectiuni ale pielii.

– Smochinele de Evia

Si cu smochinele de Evia (insula in marea Egee), se lauda grecii. Consumate frecvend, dar in cantitati moderate, smochinele proaspete, dar si uscate, bogate in fibre, dau senzatia de satietate si au ca efect scaderea mai usoara a numarului de kilograme. In plus, contin un procent ridicat de potasiu, care regleaza tensiune arteriala, si de magneziu, care mentine un metabolism activ si contribuie la sanatatea oaselor si articulatiilor.

– Roscovele

Mai stii cum arata roscovele? Nu se mai vorbeste despre ele, la noi. Fructele roscovului sunt si acum apreciate de greci. Au gustul apropiat de cel al pudrei de cacao, dar sunt mult mai bogate in antioxidanti, au indicele glicemic mic, vitamine, proteine, fibre, calciu si nu contin cofeina. Au si proprietatea importanta de a echilibra raportul acido-alcalin din organism.

– Cafeaua greceasca

Grecii nu sunt bautori de alcool; se rezuma la unul-doua pahare de vin. In schimb sunt bautori de cafea; o savureaza incet si intotdeauna insotita de apa. Longevitatea locuitorilor insulei Ikaria se datoreaza si cafelei pe care o beau, sustin unii specialisti. Ikarienii folosesc boabe de cafea arabica si nu o prepara niciodata la filtru, ci o fierb. Astfel, cafeaua isi pastreaza aroma si proprietatile benefice sanatatii provenite din continutul bogat de antioxidanti. Este pentru ei si un mod placut de socializare cu efecte considerabile in imbunatatirea starii de spirit.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: