Sparanghelul – leguma alcalina benefica sanatatii

Vedeta in dietele de slabire

sparanghel cu branza

O alimentatie sanatoasa trebuie sa mentina in organism o stare de usoara alcalinitate. Ph-ul unui om sanatos se incadreaza intre valorile 7.4 – 7.45, 7 fiind valoarea neutra. Valorile sub 7 semnifica o stare crescuta de aciditate in organism, fapt considerat de catre toti oamenii de stiinta din domeniul medical, sursa tuturor bolilor grave si uneori nevindecabile.


Prin continutul si proprietatile pe care le are, sparanghelul este catalogata drept o leguma care poate regla nivelul de alcalinitate din organism.

Sparanghelul contine fibre, proteine, clorofila, antioxidanti, vitamina A, B-uri, C, E, K, minerale (fier, potasiu, calciu, cupru, mangan, seleniu), un numar redus de calorii su un procent infim de grasimi.

Beneficiile importante pe care le aduce sanatatii consumul de sparanghel:


– Antioxidant puternic

Sparanghelul contine un antioxidant puternic – glutation, care impiedica oxidarea celulelor si tesuturilor sub actiunea radicalilor liberi. Astfel sunt protejate celulele sistemului imunitar, tesuturile inimii, ficatului, rinichilor. Si pielea noastra are de castigat in urma actiunii glutationului, prin faptul ca isi poate mentine mai mult timp aspectul tineresc.

Proprietati antioxidante au si vitaminele C si E, beta-carotenul si parte dintre mineralele pe care le contine sparanghelul.

– Antiinflamator

Sparanghelul contine substante antiinflamatoare: saponina, quercetina, rutina etc, care impreuna cu antioxidantii micsoreaza riscul de aparitie a bolilor de inima, a diabetului si a altor boli cronice.
Folatii pe care ii contine sparanghelul, au si ei un rol important in prevenirea inflamatiilor, afectiuni care daca devin cronice pot duce la aparitia cancerului. In plus folatii au proprietatea de a tine sub control nivelul de hemocisteina din sange prevenind in felul acesta aparitia bolilor cardiovasculare.

Tot aceasta leguma este si o sursa bogata de acid folic, necesar in special in dezvoltarea normala a fatului in primele luni de sarcina.

– Efect diuretic si detoxifiant

Sparanghelul contine asparagina, substanta care contribuie la eliminarea toxinelor din organism, ajutand astfel rinichii, vezica urinara si ficatul in munca de detoxifiere a organismului.
Clorofila din aceasta leguma contribuie la o mai buna oxigenare a sangelui si stimuleaza producerea de hemoglobina. Oxigenarea sangelui si respectiv a celulelor atrage dupa sine o mai buna functionare a organelor si in special a inimii.

– Protejeaza aparatul digestiv

Inulina, un tip de prebiotic, pe care o contine sparanghelul, este un compus care stimuleaza dezvoltarea unor bacterii bune in tractul digestiv care ajuta digestia si previn aparitia alergiilor si a cancerului de colon.

– Vedeta in dietele de slabire

Sparanghelul nu este o leguma larg folosita in bucataria noastra fata de bucatariile altor tari, unde este considerat o delicatesa, dar este recomandat de catre nutritionisti in dietele de slabire. Fibrele si clorofila, fiind digerate greu, mentin senzatia de satietate si in plus consuma mai multe calorii in procesul de digestie, ceea ce ii poate ajuta pe cei ce vor sa slabeasca.

– Sanatatea sistemului osos

Prin vitamina K consumul de sparanghel contribuie la sanatatea oaselor, aceasta vitamina stimuland absorbtia calciului in organism.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: