Rolul calciului in organism. Alimente bogate in calciu

Si asimilarea lui

migdale crudeCalciul este mineralul cu cea mai mare pondere in organismul uman, aproximativ 2% din greutatea corpului nostru. Circa 99% din acest mineral se afla in oase, in dinti, in cartileje, unghii, par, restul fiind depozitat in mitocondrii (organitele care asigura energia celulelor), in sange si in celulele nervoase.

Calciul trebuie asimilat din alimentatie, iar necesarul zilnic difera in functie de varsta. Doza zilnica porneste de la circa 200 mg/zi la sugari, urmand sa creasca la 1300 mg/zi la varsta de 9-18 ani, cand organismul este in crestere. Adultii au nevoie de 1000-1200 mg/zi, iar la persoanele trecute de 50 de ani se impune din nou cresterea dozei la 1500 mg/zi.


Rolul lui in organism

Rolul important al calciului este legat de structura sistemului osos. Cresterea, dezvoltarea, mentinerea sanatatii oaselor, dintilor, unghiilor, parului, depind de cantitatea de calciu pe care organismul o asimileaza zilnic.

Calciul contribuie la coagularea sangelui si in procesul de contractie si relaxare musculara (inclusiv a muschiului cardiac).


Prezenta lui in organism in limitele normale contribuie la scaderea nivelului de colesterol si la reglarea tensiunii arteriale.

Activitatea calciului este legata si de creier prin transmiterea impulsurilor nervoase. Contribuie la asimilarea unor nutrienti importanti pentru sanatate cum ar fi vitamina B12, a carei lipsa poate atrage tulburari ale sistemului nervos concretizate prin insomnii si pofta de mancare exagerata.

Asimilat corect de la varste fragede reduce riscul de aparitie a osteoporozei, boala caracterizata prin micsorarea densitatii osoase.

In urma studiilor legate de curele de slabire s-a ajuns la concluzia ca un aport mai bogat de calciu ajuta consistent la slabit si la mentinerea greutatii obtinute pentru mai mult timp, sustinand ca acest mineral contribuie la reducerea in timp la stratul de grasime.

Alimente bogate in acest mineral. Ce mancam ca sa asimilam calciu

Sursele cele mai importante sunt lactatele: branza, laptele, iaurtul, chefirul, etc.
Un continut foarte mare il au si oasele de peste; pestele marunt mancat cu tot cu oase are un procent mult mai ridicat decat lactatele, problema este ca lactate consumam zilnic, pe cand pestele este consumat mai rar.

Migdalele fac parte dintre alimentele cu continut bogat de calciu: 100 g de migdale neprajite contin circa 250 mg.

Varza, broccoli, spanacul si alte legume cu frunze verzi sunt si ele surse bogate de calciu.
Trebuie sa mai stiti ca asimilarea si activitatea lui in organism depinde si de alti factori in afara de alimentatie.

Vitamina D, asigura asimilarea calciului in organism, iar vitamina K, magneziul si zincul, sunt solidare cu calciul, contribuind si ele la dezvoltarea optima si sanatatea sistemului osos.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: