Riscurile fluctuatiilor de greutate provocate de dietele de slabire

rucola pentru slabire

Fluctuatiile de greutate pot fi mai mari sau mai mici, normale sau provocate. E normal, de exemplu, ca dupa sezonul rece sa ai 2-3 kg in plus, care se pot pierde relativ usor in sezonul cald. E normal ca in timpul unei afectiuni sa slabesti cateva kilograme, pe care le vei pune la loc in momentul in care te insanatosesti.

Dar e grav atunci cand fluctuatiile de greutate sunt de 8-10 kg si sunt provocate de diete de slabire repetate, care atrag dupa sine efectul yo-yo. Slabesti in timpul dietei si la scurt timp pui kilogramele la loc si pe deasupra ceva in plus.

Afla ce riscuri pot avea aceste fluctuatii de greutate pentru sanatate:

– Dezechilibre hormonale

Insulina si leptina sunt doi hormoni care au o stransa legatura cu pofta de mancare si cu castigul in greutate. Fluctuatiile pot genera rezistenta organismului la leptina si la insulina. Cu alte cuvinte, leptina transmite creierului semnal ca nu avem nevoie de mancare, dar nivelul ridicat de insulina nu permite creierului sa vada acest semnal. Disfunctiile acestor doi hormoni pot provoca obezitate si toate necazurile legate de ea.

– Scaderea ratei metabolice

Cand pierzi multe kilograme in timp scurt, metabolismul tau se leneveste. Motivul nu este numai starea de criza cauzata de o dieta hipocalorica, pe care organismul incearca sa o gestioneze printr-un metabolism mai lent. Corpul tau pierde mai putin grasime si in mare parte apa, dar si masa musculara. Dezechilibrul hormonal si modificarile genetice, precum si reducerea volumului de masa musculara au ca efect un metabolism mai lent. Grav este ca senzatia de foame care te-a urmarit permanent in timpul dietei, ramane la un nivel ridicat si dupa ce ai revenit la alimentatia normala, de unde apare plusul de kilograme.

– Risc marit de inflamatie in organism

Atat pierderea cat si cresterea in greutate pot provoca perturbarea sistemului imunitar si cresterea riscului de inflamatie. Inflamatia cronica atrage dupa ea risc de boli autoimune (boli care iti pot afecta stomacul, pancreasul, rinichii, articulatiile, celulele nervoase etc) sau cancer.
Bolile cardiace si accidentul vascular cerebral sunt de asemenea mai frecvente la cei cu fluctuatii dese de greutate, ca urmare a schimbarilor pe care metabolismul le sufera in modul de ardere a grasimilor pentru a le folosi ca energie.

– Risc marit de depresie

Si creierul are de suferit din cauza fluctuatiilor de greutate si cu timpul apare depresia. Nu este cauzata numai de faptul ca dieta in care ti-ai pus sperantele ca iti va subtia talia ti-a declansat efectul yo-yo dupa care te-ai ingrasat mai mult. Senzatia de foame continua, restrictiile dure de alimente la care te-ai supus, slabiciunea din timpul dietei, scaderea masei musculare, pierderea elasticitatii pielii, bolile cauzate de cresterea riscului de inflamatie, pe langa problemele de viata curente, toate au efect negativ asupra starii de sanatate mintala.

Nu vreau sa te sperii, dar gaseste alt mod de a slabi si mentine-te la greutate cu o dieta variata, sanatoasa si echilibrata. Organismul nostru este mult mai complex decat o masina care se poate repara schimbandu-i o piesa.

Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate