Proteine vegetale – Unde le gasim cand nu vrem sa mancam carne

Proteinele vegetale - din ce alimente le putem asimila

seminte de chia cu chefir facute chiar in aceasta dimineata

Proteinele nu pot lipsi din structura celulelor organismelor vii si au un rol fundamental in cresterea si dezvoltarea acestora: reglementeaza metabolismul, intaresc sistemul imunitar, asigura energia, coordoneaza activitatea celulara etc.


In functie de responsabilitatile pe care le au, proteinele au fost impartite in mai multe categorii: enzime, hormoni, transportoare, protectoare, structurale, contractile, receptorii, de semnalizare, de stocare.

Proteinele sunt formate din lanturi de aminoacizi; aminoacizii din organism sunt in numar de 22, care in combinatii diferite formeaza o infinitate de proteine. Numai 14 aminoacizi pot fi sintetizati de organism, restul de 8 suntem obligati sa-i asimilam din alimente. Pana nu demult s-a crezut ca sursele sunt numai produsele de origine animala. Studiile din ultimul timp au demonstrat ca si unele produse vegetale ne pot satisface necesarul zilnic de proteine.

Iata care sunt cele mai bogate surse de proteine vegetale:


Semintele de chia ne furnizeaza una dintre cele mai complete surse de proteine, asemanatoare cu cele din produsele de origine animala. Consumul zilnic de seminte de chia este benefic pentru dezvoltarea masei musculare, pentru regenerarea tesuturilor, pentru energia pe care o dezvolta.

In plus semintele de chia contin antioxidanti, calciu, fier, potasiu, fibre, ne induc o stare de satietate pentru mult timp, ajuta digestia, ne ajuta sa scapam de kilogramele nedorite.

Semintele de quinoa contin proteina complexa formata din toti aminoacizii esentiali, cu precadere lizina, indispensabila cresterii si regenerarii tesuturilor. Este un aliment recomandat copiilor si adolescentilor pentru dezvoltarea armonioasa, dar si celor care practica sportul, fiind o sursa importanta de energie, datorita carbohidratilor pe care ii contine.
In plus, quinoa contine vitamina B2, fibre, calciu, potasiu, magneziu, fier, cupru.

Un alt avantaj al acestor seminte este ca nu contin gluten si pot fi consumate de catre cei care sufera de boala celiaca.

Uite si o reteta faina: Salata de quinoa cu rucola – cura de proteine.

– Leguminoasele – fasolea, mazarea, lintea, nautul, pe langa proteine contin fibre, minerale, carbohidrati complecsi, sunt detoxifiante, sunt satioase, au indice glicemic scazut, ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a diabetului.

– Migdalele, nucile, nucile pecan, nucile de Macadamia, alunele, toate crude, nu prajite, au pe langa proteine grasimi sanatoase, fibre, carbohidrati.

– Avocado – fructul de avocado nu contine o mare cantitate de proteine, dar cele pe care le contine sunt complete, datorita prezentei aminoacizilor esentiali, fapt care face din fructele de avocado un aliat de nadejde in dezvoltarea masei musculare. Pe langa proteine, consumul de avocado este benefic sanatatii prin faptul ca ajuta creierul si inima sa functioneze normal gratie acizilor grasi de tip omega 3 pe care ii contine.

– Soia, tofu, tempeh – sunt bogate in proteine, scad colesterolul, micsoreaza riscul de boli de inima si de aparitie a accidentului vascular cerebral. Atentie insa la calitatea produselor, cele modificate genetic pot dauna grav sanatatii.

Necesarul zilnic de proteine pe care trebuie sa-l asimilam din dieta este, conform specialistilor in nutritie, intre 0,5-0,8 grame pe kilogram de greutate corporala.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: