Obezitatea – cauzele si efectele acesteia

De ce ne ingrasam? Cateva motive

7 - Grasomega a fost si probabil va ramane un pofticios

Incidenta obezitatii in lume a crescut foarte mult in ultimii ani. Situatia este mai grava in state dezvoltate precum Marea Britanie, SUA, Canada – unde procentul persoanelor supraponderale sau obeze a atins cote ingrijoratoare de pana la 50%. In Romania ultimele statistici atentioneaza ca unul din patru persoane este supraponderal sau obez. Mai grav este faptul ca aceasta afectiune cuprinde din ce in ce mai multi copii de la varste destul de fragede.


Efectele obezitatii asupra sanatatii sunt dintre cele mai grave: cresterea tensiunii arteriale, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, bolile articulare, predispunerea organismului la unele forme de cancer.

Cauzele obezitatii sunt in primul rand alimentatia nepotrivita, sedentarismul, diverse afectiuni endocrine sau diverse tratamente cu medicamente care maresc apetitul.

In disperare de cauza oamenii de stiinta continua sa faca fel de fel de studii, in urma carora sa aprofundeze motivele prezente in ultimii ani care amplifica aceste cauze si sa avertizeze populatia sa ia masurile de rigoare.


– Invazia calculatoarelor in casele noastre are legatura cu obezitatea

Retelele de socializare si multitudinea de jocuri care circula pe internet predispun la sedentarism nu numai adultii, ci si copiii, care nesupravegheati, prefera sa ramana ore in sir in fata ecranului in loc sa petreaca mai mult timp in aer liber, facand miscare. Acest obicei se cupleaza in timp cu obiceiul nociv de a manca in fata calculatorului, mancarea fiind in general nesanatoasa (pizza, chipsuri, snacksuri, sucuri carbogazoase etc) si in cantitati din ce in ce mai mari.

Mai mult decat atat: unii specialisti considera ca jocurile pe calculator repetate zilnic ore in sir, impiedica dezvoltarea normala a creierului, scad puterea de concentrare, nevoia de socializare, multe dintre persoanele respective refugiindu-se in placerea de a manca fara a se mai gandi la consecinte.

Mai nou, telefoanele performante sunt o mare atractie pentru copii. Interzicerea categorica nu va da rezultatele pe care le-ar putea da exemplul personal al parintilor, care, de cele mai multe ori din pacate, nu se pot desparti de ecranul telefonului nici macar in timpul meselor luate cu familia in timpul weekend-ului.

Este evident ca nu ne mai putem lipsi de avantajele tehnologiei moderne (calculator, tableta, telefoane performante etc), dar este foarte important sa intelegem ca folosirea ei fara masura poate aduce prejudicii majore sanatatii.

– Conditiile de trai din cartierele marginase predispun la obezitate

Populatia din cartierele marginase si mai sarace este mai predispusa la obezitate din doua motive importante, care amplifica, sustin specialistii, cauzele raspandirii acesteia: consumul de alimente de tip fast-food (mai ieftine si nesanatoase) in detrimentul produselor naturale si lipsa zonelor de recreere in aer liber.

In acelasi timp locuitorii acestor cartiere sunt obligati sa recurga la mijloacele de transport sau la masina pentru a ajunge la cumparaturi, la scoala, la medic etc, locatii insuficiente si prea distantate pentru unele cartiere cu populatie numeroasa. O solutie pentru mersul la serviciu sau la scoala ar fi bicicleta, dar sunt zone care nu au prevazute piste speciale pentru biciclisti, iar fara aceste conditii create pot aparea accidente.

– Prea mult confort atrage ingrasarea

Studiile legate de cauzele extinderii obezitatii fac referire si la cresterea confortului din ultimii ani. S-a ajuns la concluzia ca temperaturile crescute din locuinte pe timpul iernii contribuie la cresterea numarului de kilograme. Recomandata este o temperatura de circa 20-22 de grade in camera de zi si 18-19 grade in dormitor. O temperatura mai ridicata pe timp de noapte nu ne poate asigura un somn odihnitor, iar lipsa de odihna duce la stres si implicit la ingrasare.

Specialistii in medicina au inca o explicatie la pericolul temperaturii prea ridicate din locuinte pe timp de iarna. Se stie ca grasimea din organism este de doua feluri: grasime bruna – in cantitati foarte mici cu rolul de a produce caldura si grasime galbena – grasimea nesanatoasa care deformeaza corpul si mareste numarul de kilograme.
Grasimea bruna devine activa numai la temperaturi scazute si controleaza greutatea corporala prin lupta pe care o duce cu grasimea galbena.

Temperatura ridicata din locuinta, orele prelungite petrecute in interior scad puterea de lupta a grasimii brune. Motiv pentru care unii medici considera mai de folos o plimbare in ritm alert pe timp racoros, in lupta cu kilogramele, decat un antrenament intr-o sala supraincalzita.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: