Macronutrientii (nutrientii de baza) si Micronutrientii

reguli de baza in alimentatie

mancare de mazare

Alimentatia are cel mai important rol in asigurarea si mentinerea sanatatii organismului si, ca urmare, a calitatii vietii. De dieta pe care o urmam depinde modul in care functioneaza fiecare celula in parte, fiecare organ, performanta fizica si cea mintala. Vorbim cu totii despre alimentatia sanatoasa, dar stim ce inseamna asta? Haideti sa vedem:


Nutrientii de baza (macronutrientii)

Macronutrientii sunt alimentele necesare organismului in cantitati mari, constituie hrana de baza. Ei ne dau caloriile – energia necesara pentru a ne misca, a gandi, a munci, intr-un cuvant, pentru a trai. Macronutrientii se impart in trei grupe:

– Proteinele – de origine animala: carne, peste, oua, lactate sau proteine de origine vegetala: leguminoase, seminte de chia, de quinoa, soia. Acestea ne aduc 4 calorii cu fiecare gram. Ele activeaza si fac parte din unele enzime, hormoni, anticorpi si au rolul important de a reface celulele corpului nostru. In plus, au cel mai bun efect termic, ceea ce ajuta la controlul greutatii.


– Carbohidratii – impartiti in trei categorii: zaharul in forma pura sau continut in fructe, legume si lactate, amidoanele: cereale si leguminoase si fibrele: legume si fructe. Carbohidratii sunt sursa principala de energie a creierului si a sistemului nervos. Furnizeaza 4 calorii pe gram.

– Grasimile – saturate: unele uleiuri, carnea grasa, untul, branza, nesaturate: pestele gras, uleiul de masline, de porumb, de rapita, de susan, seminte, nuci, fructe oleaginoase si grasimile trans: margarina si alte grasimi vegetale. Grasimile au mai multe roluri importante in organism: in transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), in sanatatea membranei celulare, inclusiv a membranelor nervilor, in activitatea hormonilor, a bilei etc. Furnizeaza 9 calorii pe gram.

Micronutrientii

Din categoria micronutrientilor fac parte vitaminele si mineralele. Chiar daca sunt necesare in dieta zilnica in cantitati mici, au la fel de mare importanta in functionarea organismului si nu pot actiona optim decat impreuna si in echilibru, depinzand mai mult sau mai putin unele de altele. Fiecare mineral are rolurile lui in sanatate: calciul, magneziul, iodul, potasiul, fierul, fosforul, zincul, seleniul, si asa mai departe, chiar daca e vorba de cantitati infime de ordinul microgramelor.
La fel se poate spune si despre vitamine, fiecare are rolul ei si carentele pot provoca afectiuni grave.

In concluzie nu trebuie sa ne axam numai pe anumite alimente, oricat de sanatos ar unul dintre ele, nu poate contine toti nutrientii de care avem nevoie. Secretul alimentatiei sanatoase este varietatea si moderatia; pana si vinul, de exemplu, este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica, dar consumat in timpul mesei si nu in cantitate mai mare de unul, doua pahare.

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Consumati cu precadere alimentele crude sau preparate termic (dupa caz), asa cum le gasiti in natura, neprelucrate industrial. Varietatea va scuteste de a apela la suplimente luate din farmacii, care nu sunt la fel de benefice pentru sanatate. Cele mai bogate alimente in nutrienti sunt:

– Legumele – sarace in calorii, bogate in vitamine, minerale fibre;
– Fructele – bogate in antioxidanti, vitamine, minerale;
– Pestele – bogat in proteine, acizi grasi sanatosi omega 3;
– Carnea – sursa importanta de proteine, preferabil carne alba, mai rar carne rosie;
– Ouale – combinatia ideala intre proteine, vitamine si minerale;
– Leguminoasele – fasole, mazare, linte, naut – combinatia ideala intre proteine, fibre, vitamine, minerale;
– Semintele si fructele oleaginoase – nuci, migdale, seminte de in, de dovleac, chia, quinoa etc – sursa de grasimi sanatoase, vitamine, minerale;
– Amidoanele – sursa de carbohidrati sanatosi – produse din cereale integrale, cartofi, quinoa;
– Lactatele – iaurt, chefir – sursa de proteine, calciu, probiotice;
– Hidratarea – apa, ceaiuri din plante.

Alimentatia sanatoasa inseamna totodata si portii moderate ca marime si mestecat lent si renuntarea la diete restrictive si eliminarea pe cat posibil a alimentelor rafinate cu continut mare de zahar, sare, grasimi trans si aditivi artificiali.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: