Mancatul compulsiv duce la obezitate

cauze

7 - Grasomega a fost si probabil va ramane un pofticios

Tulburarea compulsiva este o fateta a anxietatii si se traduce prin neputinta unei persoane de a scapa de diferite obsesii (ganduri negative, dependente, imagini, presentimentul ca se va intampla o nenorocire etc). Manifestarea consta in repetarea unor comportamente nocive in scopul de a scapa de aceste obsesii si de disconfortul cauzat de ele. Mancatul compulsiv este unul dintre aceste comportamente si poate duce la obezitate.


Ce inseamna sa mananci compulsiv:

– Mananci nu ca ti-ar fi foame sau pofta de ceva anume, mananci ca sa atenuezi starea de anxietate.

– Mananci mult, repede, fara sa mesteci cum trebuie, fara sa te bucuri de ambianta placuta a mesei, pana simti ca nu mai poti inghiti nimic.


– Mananci de multe ori pe ascuns, cu teama ca poti fi vazut.

– Cat timp mananci te simti mai relaxat, dar imediat dupa ce termini incep mustrarile de constiinta: te simti vinovat, lipsit de vointa si din ce in ce mai deprimat.

Si totusi, la scurt timp, 2-3 ore, ritualul se repeta intocmai, ceea ce normal ca duce la o crestere a greutatii si chiar la obezitate.

Cauzele mancatului compulsiv sunt complexe, asa cum este si organismul nostru, variate si mai degraba le putem numi posibile cauze, ele fiind mai degraba intuite de catre oamenii de stiinta.
Pe langa o eventuala mostenirea genetica, mancatul compulsiv este pus pe seama unei tristeti profunde care duce la depresie cauzata de: singuratate, nereusite in plan profesional, familial, social, neputinta de a schimba lucrurile in bine; cauze care la randul lor declanseaza mai putina iubire si respect fata de sine, slabirea increderii in fortele proprii, un sentiment general de gol interior, autoizolare.

O cauza de luat in seama este si urmarea unor diete hipocalorice sau foarte restrictive, care promit siluete sau muschi ca in reclame si care au ca urmare profunde tulburari hormonale, de metabolism si cresteri mari de greutate.

Urmarile mancatului compulsiv sunt grave: obezitatea cu cresterea riscului de boli generate de ea: sindrom metabolic, boli cardiovasculare, diabet, boli ale aparatului digestiv, boli ale ficatului, ale rinichilor etc, cat si afectiuni ale psihicului.

Este necesar tratamentul de specialitate: medicamentos, psihoterapie, cat si sprijin din partea familiei si a celor apropiati.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: