Ingrediente cheie ale dietei mediteraneene din Grecia
ce mananca grecii cel mai des
Grecia a fost si ramane tara in care traditia sanatoasa a dietei mediteraneene este pastrata cel mai bine, rezistand la multe dintre ispitele alimentare, mai putin sanatoase, venite din lumea occidentala.
Nici nu poate fi o problema pentru ei, din moment ce ingredientele cheie ale acestei diete, renumita in toata lumea pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii, se gasesc din abundenta pe pamantul grecesc.
Poti si tu sa-ti pastrezi starea buna de sanatate, sa ai pielea si parul frumoase, sa arati mai tanar decat esti, daca incluzi in alimentatie cu regularitate aceste ingrediente, care nu sunt nici greu de gasit, nici foarte scumpe. Iata care sunt:
– Uleiul de masline
Cine nu a auzit de binefacerile consumului de ulei de masline. Are efecte pozitive atat consumat intern cat si folosit extern in ingrijirea pielii si parului. Antioxidantii, polifenolii, carotenoizii, grasimile mononesaturate, iti protejeaza inima, creierul, stomacul, vasele de sange impotriva depunerilor de colesterol.
– Maslinele
Maslinele nu lipsesc de pe masa grecilor; gustari, in salate, in multe alte preparate. De la ele provin calitatile uleiului de masline. Au proprietati antiinflamatoare, imbunatatesc digestia si scad riscul de cancer al colonului, aduc un aport consistent de fier organismului.
– Pestele
Grecii consuma rar carne alba, foarte rar carne rosie, dar de cel putin doua-trei ori pe saptamana peste proaspat, prins din mare. Dieta lor bogata in acizi grasi omega 3 din peste si saraca in grasimile saturate prezente in carne, este secretul longevitatii, datorate in mare parte riscului scazut de boli cardiovasculare, care fac ravagii in tarile occidentale. Dar pe langa peste marea le ofera grecilor caracatita, calamari, sepie, creveti din abundenta.
– Vinul rosu
Un pahar-doua de vin rosu, consumat in timpul mesei, este una dintre placerile grecilor. Vinul rosu, consumat moderat, micsoreaza riscul de deces prematur si are si efecte pozitive in procesul de scadere in greutate.
– Cerealele integrale
Grecii nu se dau inapoi de la a consuma paine, placinte cu spanac sau cu branza, paste in fel de fel de combinatii, dar nu sunt prea prietenosi cu produsele fainoase dulci. Cerealele nu contin grasimi, dar abunda in vitamine si minerale.
– Legumele cu frunze verzi
Sunt bogate in nutrienti, in fibre, regleaza nivelul de glucoza din sange. Sunt bune si pentru diabetici si pentru cei ce vor sa slabeasca. Imbunatatesc circulatia sangelui, si previn bolile de inima prin continutul bogat de antioxidanti, magneziu, zinc, fier.
Si calciul este foarte bine absorbit de organism din legumele cu frunze verzi, chiar mai bine decat din lapte.
– Fasole, naut, linte, mazare (leguminoase)
Bogate in proteine care pot substitui carnea, antioxidanti, minerale, vitamine, leguminoasele lipsesc rar de pe masa grecilor, ca feluri de mancare sau ca garnituri. Fava, de exemplu poate fi servit si ca aperitiv si ca garnitura la carne.
– Nucile, fisticul, migdalele
Fructele oleaginoase sunt consumate ca gustari si sunt benefice organismului pentru plusul de grasimi nesaturate, cat si de fibre.
– Usturoiul si lamaile
Usturoiul este un adevarat antibiotic natural, scade riscul de cancer si alte boli grave prin proprietatile antiinflamatoare puternice.
Lamaile sunt sursa importanta de vitamina C, antioxidant ce previne imbatranirea prematura.
– Condimentele si ierburile aromatice
Mancarurile grecilor abunda in arome, iar gustul este delicios. Este si un motiv de a folosi mai putina sare, care aduce daune sanatatii in cantitati mari.
– Iaurtul si branza feta
Branza este consumata zilnic, dar in cantitati moderate. In schimb iaurtul se mananca si la micul dejun cu miere sau fructe si ca desert sub forma de iaurt inghetat.
Ambele contin proteine, iaurtul, fiind in plus si sursa de probiotice.
Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos