Gustari sanatoase – chiftele din dovlecei si morcovi la cuptor

chiftelute dovlecei si morcov

Daca vrem sa ne crestem copiii intr-un mod sanatos si sa nu ne facem griji in privinta siluetei e bine sa evitam gustarile din comert si prajelile, inlocuindu-le cu unele sanatoase, preparate in casa, la cuptor. Chiftelele de dovlecei si morcovi sunt una dintre gustarile rapide si absolut delicioase pe care le putem prepara si savura intre mese, in pauzele de munca sau in pauzele scolare.


In curand vine toamna si se redeschid scolile si gradinitilele, iar noi, adultii, revenim din concedii pentru un nou an de munca. Asa ca nu strica sa descoperim retete noi de gustari sanatoase si usor de preparat pe care sa le putem lua la pachet la scoala sau la serviciu. Reteta pe care ti-o propun astazi este una indragita in familia noastra, fiind niste chiftelute delicioase din legume disponibile in orice perioada din an – dovlecei si morcovi – care se prepara la cuptor, adica fara a fi prajite.

Ingredinte necesare

Pentru prepararea la cuptor a 24 chiftele maricele din dovlecei si morcovi am folosit urmatoarele:


– 1 – 1,2 kg dovlecei proaspeti;
– 3 morcovi;
– doua cepe uscate;
– doi catei de usturoi;
– 150 g parmezan, dar nu este obligatoriu sau il poti inlocui cu un alt tip de branza uscata, tare;
– doua maini de pesmet;
– 2-3 oua;
– sare, piper si turmeric sau curcuma, cum mai este cunoscut (si acest condiment este optional daca nu-ti place sau nu-l ai la indemana).

Mod de preparare a chiftelelor de dovlecei la cuptor

Am dat prin razatoarea mare morcovii si dovleceii spalati si curatati de cotoare, i-am pus intr-o sita, am presarat putina sare deasupra lor si i-am lasat sa se odihneasca vreme de 15 minute, cat sa-si lase apa. Dupa aceea i-am stors bine de apa si i-am impartit in 2 portii. Fac asta pentru ca tava cuptorului este suficienta pentru doar 12 chiftele odata si daca as prepara toata compozitia de la inceput, jumatatea care si-ar astepta randul pana la coacerea primei tavi ar lasa prea multa apa si as fi nevoita sa o dreg cu mai mult pesmet, ceea ce nu-mi doresc sa se intample.

Asa ca am amestecat jumatate din dovleceii si morcovii rasi si bine scursi cu o ceapa tocata, cu un catel mare de usturoi pisat, cu aproximativ 75 g de parmezan ras, cu o mana de pesmet, cu un varf de cutit de curcuma sau turmeric, piper proaspat macinat si un ou mare. Compozitia rezultata a fost una consistenta, lipicioasa, dar care parea in acelasi timp usor faramicioasa. Pe tava cuptorului tapetata cu hartie de copt am format 12 chiftele de forma dreptunghiulara si am expediat tava in cuptorul preincalzit la 200 grade, unde le-am lasat pentru aproximativ 20 minute. Dupa trecerea acestui interval de timp am verificat daca partea inferioara a chiftelelor este rumenita si le-am intors pe cealalta parte cu ajutorul unei palete, lasandu-le sa se mai bronzeze pentru alte 5-6 minute.

Din momentul in care am intors chiftelele pe partea cealalta am avut suficient timp sa prepar si cealalta jumatate de compozitie, verificand inainte daca dovleceii au lasat prea multa apa intre timp, pentru a-i mai stoarce o data. Imediat ce a fost libera tava am format alte 12 chiftele dreptunghiulare si le-am dat la cuptor.

Dupa cum vezi, este un preparat care se face rapid si care poate fi consumat atat in locul unor mese principale, cat si sub forma unor gustari la serviciu, la scoala, la gradinita sau la un drum lung. Si daca pana acum copiii tai nu prea indrageau dovleceii, aceste chiftele ii vor ajuta sa-si schimbe parerea despre aceasta leguma.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: