Grasimile si cresterea in greutate, de ce ai nevoie de ele

bune si rele

naut - fibre si putine grasimi

Daca te mai numeri inca printre cei care evita grasimile de teama ca te ingrasi ar fi timpul sa-ti revizuiesti parerile. O dieta echilibrata trebuie sa contina circa 30% din numarul zilnic de calorii, provenite din grasimi. Mai concret, la 1800-2000 de calorii pe zi, ar trebui sa consumi circa 60-70 g de grasimi.


Problema este ce grasimi alegi sa mananci. Dieta mediteraneana este un exemplu de dieta bogata in grasimi si totusi considerata una dintre cele mai sanatoase diete din lume si capabila sa te mentina la o greutate normala. Diferenta consta in natura grasimilor consumate: maxim 8-10% grasimi saturate, restul – grasimi mono si polinesaturate.

De ce ai nevoie de grasimi

– iti ofera energie;
– contribuie la formarea tesuturilor, inclusiv a musculaturii si a sistemului osos;
– contribuie la absorbtia vitaminelor liposolubile: A, D, E, K;
– contribuie la absorbtia carotenului si a altor antioxidanti;
– contribuie la sanatatea sistemului nervos si la functionarea optima a creierului;
– contribuie la intarirea sistemului imunitar;
– echilibreaza nivelul zaharului din sange si productia de insulina;
– scad riscul de depresie;
– mentin aspectul sanatos al pielii;
– scad riscul de cancer (mamar, colon, prostata).


De ce nu te ingrasa grasimile

– ofera starea de satietate cu cantitati mai mici de mancare (mai putine calorii);
– elimina riscul de deficit de vitamina D;
– scad riscul de inflamatie (acizii grasi omega 3 au proprietati antiinflamatoare), inflamatia oferind un mediu prielnic debutului cresterii in greutate;
– scad nivelul trigliceridelor (acizii grasi omega 3);
– reduc grasimea abdominala si micsoreaza circumferinta taliei (acizii grasi omega 3).

Ce grasimi sunt rele

– grasimile de origine animala: carnea rosie, carnea procesata, untul, smantana, laptele gras, uleiul de palmier etc.

Ce grasimi sunt foarte rele:

grasimile trans.

Ce grasimi sunt bune

– grasimile mononesaturate: migdale, arahide, nuci, avocado, uleiul de masline, carnea slaba de pasare.
– grasimile polinesaturate: nucile, semintele, uleiul de soia, de porumb, de floarea soarelui, de sofran.
– acizi grasi omega 3: pestele gras – somon, macrou, hering, pastrav, ton, sardine, semintele de in, semintele de chia, nucile.

Mai trebuie sa stii ca, in general, majoritatea alimentelor contin combinatii de grasimi. De exemplu, avocado contine doua treimi grasimi mononesaturate, restul fiind grasimi saturate, nucile contin pe langa omega 3 si acizi grasi omega 6 etc. Un motiv in plus pentru varietate in dieta, pentru ca niciun aliment, oricat de sanatos ar fi, nu iti va acoperi toata gama de nutrienti necesari si poate deveni daunator in cantitati mari.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: