Friptura de rechin la tigaie – reteta rapida si delicioasa

proaspat la mare in Grecia

4 file de rechin la tigaie

Nu numai ca nu vazusem vreodata un rechin adevarat in carne si oase, dar nici macar nu gustasem acest tip de carne desi stiam ca aproape orice supermarket de la noi are medalioane de rechin la raionul congelate. Prin urmare, nici nu mi-am pus problema sa cuget asupra vreunei retete de preparare.

Asta pana intr-o buna zi cand, aflandu-ne in una dintre calatoriile noastre in Grecia, am observat un grup de pescari adunati in portul micului satuc pe care il vizitam. Era o dimineata insorita, cu marea extrem de calma, iar motivul micii adunari a celor cativa pescari si catorva sateni printre care se infiltrasera si vreo trei turisti straini nu era nicidecum peisajul pitoresc, ci doi rechini de cate 200 si respectiv 300 kg fiecare, prinsi in dimineata cu pricina de pescarii greci. Nefiind cu siguranta la prima intalnire cu rechinii, barbatii cu chipurile arse de soare si brazdate de vant incepusera sa-i transeze, pentru a putea merge sa-i vanda in targul din cel mai apropiat oras. Dupa ce am facut cateva poze, am indraznit sa-i intrebam daca putem cumpara si noi niste carne, ca tare curiosi am devenit dintr-o data ce gust are carnea de rechin, iar pescarii ne-au taiat o halca generoasa de vreo 4 kg pentru care ne-au cerut 10 euro, spunandu-ne ca o putem prepara oricum: la gratar, la tigaie sau la cuptor.

Beneficiile consumului de carne de rechin

Iti dai seama ca imediat ce am cumparat carnea proaspata de rechin am inceput sa caut informatii despre caracteristicile nutritionale ale acesteia. Am aflat ca proteinele pe care le contine sunt comparabile sau asemanatoare cu cele din carnea de vita, dar ca spre deosebire de carnea de vita sau de porc, de pilda, cea de rechin stimuleaza digestia. De asemenea, este hipocalorica, deci ideala pentru a fi consumata in curele de slabire, contine cantitati mari de Omega 3, dar si o serie de vitamine si minerale benefice organismului. Foarte interesant mi s-a parut sa aflu ca una dintre vitaminele pe care le contine carnea de rechin este vitamina C.

Cu toate aceste beneficii carnea de rechin trebuie consumata rar sau ocazional. Aceasta este concluzia la care am ajuns dupa ce am citit ca rechinii sau mai bine zis carnea acestora poate contine cantitati ridicate de mercur, despre care stim ca poate afecta functionarea sistemului nervos. Prin urmare, ideal este ca acest tip de carne sa nu fie consumat de femeile insarcinate si de copii.

Am facut friptura de rechin la tigaie

Am impartit bucata de carne in 2 jumatati: una am transformat-o in fripturi si pe cealalta am lasat-o la congelator, pentru a o prepara intr-o alta zi. Si pentru ca nu aveam la dispozitie un gratar adevarat, ci doar unul electric, am decis sa prepar fripturile de rechin dupa reteta pe care o folosesc de fiecare data cand ii prepar mezinei noastre pestele. Iata care sunt ingredientele necesare:

– Peste intreg, rondele sau file. In cazul de fata, carnea de rechin;
– 3-5 catei zdraveni de usturoi;
– Sare, piper;
– 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin;
– Eventual o frunza de dafin.

Am pus intr-o tigaie cu capac bucatile de carne taiate felii, ca niste mici fripturi de aproape 1 cm grosime, le-am asezonat cu sare si piper si apoi am adaugat cateii de usturoi taiati felii si am turnat deasupra cele 3 linguri de ulei de masline. Am pus capacul si am lasat tigaia pe foc mic, asteptand pana la evaporarea aproape completa a sucului pe care l-a lasat carnea si pana la rumenirea fripturii. La final am intors bucatile de carne si pe cealalta parte si le-am mai lasat 1-2 minute.

Nu ma asteptam sa-mi placa atat de mult gustul carnii de rechin. De fiecare data cand gaseam medalioane prin supermarketuri imi imaginam ca este o carne cu gust fad si o textura fainoasa. Dar mi-a placut mult de tot. Din pacate, desi nu folosisem mai multa sare decat folosesc de obicei la prepararea pestelui dupa aceasta reteta, friptura de rechin a lasat foarte multa apa, dupa evaporarea careia ramanand cam sarata pentru gustul nostru. Cred ca ar fi fost mai bine sa sarez carnea la final.

Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate