Factorii care duc la obezitate

Alimentatie, sedentarism

ambitie si motivatie pentru alergat si sport

Prin multe crize a trecut omenirea de-a lungul istoriei. Cele mai multe cauzate de saracie, de lipsa medicamentelor, de lipsa hranei, de urmarile crunte ale razboaielor. Holera, ciuma, malaria, tuberculoza, gripa au facut ravagii, secerand viata a milioane de oameni.


In secolul nostru omenirea se confrunta cu o alta epidemie, care tinde, conform unor specialisti, sa se transforme in pandemie: obezitatea, cu toata gama de boli pe care le poate declansa, nu numai in plan fizic, ci si psihic. De data asta criza este generata de plusuri nu de lipsuri, de abundenta, de dezvoltarea tehnologiei, de masiva industrializare.

Alimentatia si sedentarismul sunt factorii importanti care duc la obezitate, lasand deoparte cazurile genetice sau care au la baza diverse dezechilibre hormonale si care oricum, sunt mai rare.

Factorii legati de alimentatie


– Alimente cu multe calorii goale – fast food, junk food. In paralel lipsa de nutrienti importanti pentru pastrarea unei greutati normale – fibre si minerale din cauza consumului scazut de legume si fructe.

– Alimentele nu mai sunt naturale – carnea provine de la animale sau pasari ce nu mai sunt hranite in mod natural, legumele, cerealele, fructele sunt obtinute pe scara larga cu ajutorul ingrasamintelor chimice nesanatoase care produc tulburari in functionarea organismului.

– Zaharul este folosit pe scara larga, nu numai in sucuri si produse de cofetarie-patiserie, ci in multe alte produse la care nici nu ne gandim.

– Consumul mare de grasimi saturate si grasimi trans.

– Abundenta si varietatea alimentelor nesanatoase aduse in prim plan de reclame agresive.

– Lipsa de timp si mancatul pe fuga sau mancatul pe fond nervos. Gustarile nesanatoase de la serviciu, gen gogosi, biscuiti, chipsuri etc.

– Abundenta de produse semipreparate si procesate.

– Consecintele modei si recurgerea la nenumaratele cure de slabire cu urmari negative asupra metabolismului, exemplul fiind efectul yo-yo.

– Abundenta de produse ce au la baza faina alba, lipsita de vitamine si minerale, de-a dreptul nociva pentru sanatate ca urmare a prelucrarii intensive a graului.

Factorii legati de sedentarism

– Tehnologia e de vina: nu mai spalam rufe – le spala masina, nu mai spalam podele – avem aspirator si mop, nu mai mergem pe jos – avem masina, nu mai urcam scarile – avem lifturi sau scari rulante, nu ne mai ridicam de pe canapea sa deschidem televizorul – avem telecomanda, nu ne mai ridicam sa raspundem la telefon – avem mobil, nu mai mergem in biroul alaturat sa rezlvam o problema de serviciu cu un coleg – avem mail, nu ne mai intalnim cu prietenii – avem retele de socializare si multe altele, care par nimicuri, dar se strang si ne leaga de scaun.

Nu e deloc rau ca avem toate acestea, dar unde sunt mingea, coarda, bicicleta? Aruncate in debara. Copiii sunt si ei atrasi de noua tehnologie; prefera jocurile pe calculator, iar obezitatea instalata din copilarie nu prea se mai vindeca usor. Nici macar in scoli nu se respecta orele de sport in schimb se preconizeaza aparitia manualelor de educatie fizica (!?).

Trebuie sa stim sa pastram echilibrul, atat in alimentatie cat si in folosirea noii tehnologii, sa nu uitam ca miscarea fizica ne tonifica organismul, masa musculara, ne pastreaza sanatatea articulatiilor, a coloanei si a mintii.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: