Dieta mediteraneana a devenit dieta nordului Europei

fava - piure grecesc de mazare

Grecia, Spania si Italia, tarile de unde provine cea mai sanatoasa dieta din lume (mediteraneana) au cele mai mari probleme cu obezitatea in randul copiilor. Uleiul de masline, pestele, legumele si fructele au devenit ingrediente de baza ale dietei din Suedia si alte tari nordice, ale caror guverne s-au implicat masiv in grija pentru alimentatia locuitorilor.

Sunt concluziile Congresului European pentru obezitate din Viena. Doctorul Joao Breda a declarat ca dieta mediteraneana pentru copiii acestor tari a disparut si trebuie recuperata. Dieta occidentala a invins: copiii beau multe sucuri carbogazoase, mananca multe dulciuri, multa sare, grasimi nesanatoase si nu fac miscare.

Datele sunt referitoare la anii 2015-2017 si sunt de foarte buna calitate, spune doctorul Breda si arata din pacate, astfel:

– Cipru – 43% dintre copiii de 9-10 ani sunt supraponderali sau obezi;
– Grecia, Spania, Italia – procentul de copii obezi se ridica la 40%;
– Marea Britanie nu a contribuit cu date la studiu, dar se cunoaste ca unul din trei copii de 10-11 ani este supraponderal sau obez;
– Franta, Suedia, Norvegia, Letonia, Danemarca, au numai o rata de obezitate ce variaza intre 5 si 9% in randul copiilor;

– Cele mai scazute rate de obezitate sunt in Tadjikistan si Kazahstan, dar aici, este inca perioada de tranzitie nutritionala; deja s-a marit cantitatea de sucuri consumate.
Vestea buna este ca tarile mediteraneene stiu ca se confrunta cu aceasta problema, o recunosc si incearca prin toate mijloacele sa o repare.

Sursa: www.theguardian.com

Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: