De ce creste colesterolul – cauze

dieta, stres, sedentarism

porc de tara proaspat

Colesterolul crescut peste nivelul normal, colesterolul cel rau (LDL), devine un pericol pentru sanatatea cardiovasculara; vasele de sange se rigidizeaza si se ingusteaza din cauza depunerilor de grasime, fapt ce impiedica sangele sa circule corect.


Cresterea peste nivel a colesterolului, de care nu prea ne putem da seama decat cand este prea tarziu sau daca tinem legatura cu medicul de familie si facem analize ale sangelui la perioade de timp (3-4 ani, in conditii normale), este cauzata de mai multi factori, cel mai important fiind dieta, de care sunt direct legati si altii.

Sa incepem cu dieta

Colesterolul este un fel de grasime, pe care organismul o produce si o completeaza din alimentatie, fiindu-i necesara in limite normale; cresterea provine din alimente nepotrivite consumate des si anume:


– grasimi saturate, adica grasimi de origine animala: carne grasa, pielea puiului in special cand este pregatit in grasime, la cuptor sau la tigaie, carnea procesata, smantana, branza grasa, untul, margarina, alimentele fast-food, inghetata etc.

Poti pastra nivelul colesterului in limite normale cu:

– ulei de masline in loc de ulei de floarea soarelui pentru raportul echilibrat intre grasimile nesaturate si cele saturate;
– peste, chiar daca este gras, grasimile pestelui sunt grasimi sanatoase de tip omega 3 in raport cu grasimile saturate de origine animala;
– fructe oleaginoase, consumate cu masura, din acelasi motiv: contin grasimi nesaturate, benefice sanatatii inimii – nuci, migdale, alune de padure etc;
– fructe, legume, cereale integrale – alimente ce nu contin deloc grasimi, dar contin fibre si fitosteroli (steroli si stanoli) – compusi care reduc nivelul de colesterol rau.

Obezitatea sau supraponderalitatea

Cei care depasesc numarul de kilograme si au acumulat grasime peste masura sunt in pericol mai mare de a avea un nivel ridicat de colesterol. Pericolul vine aici tot din dieta si nu conteaza numai ce mananci, ci si cat mananci. Volumul mare de grasime din organism impiedica procesul de inlaturare a grasimii de pe peretii interiori ai arterelor si astfel se formeaza in timp placile de colesterol, din ce in ce mai greu de eliminat.

Alcoolul si tutunul

Toxinele din tutun si din alcoolul consumat in exces si constant, dezechilibreaza raportul dintre colesterolul rau (LDL) si cel bun (HDL), ridicand nivelul primului in detrimentul celui de al doilea, fapt ce te expune la un risc marit de infarct miocardic sau accident cerebral vascular.

Sedentarismul

Lipsa de miscare inseamna mai putine calorii arse si mai putina grasime consumata ca energie, deci tot supraponderabilitate si obezitate.

Stresul

Stresul ne arunca intr-un mod de viata dezechilibrat, care poate si el sa creasca nivelul de colesterol rau. Poate aparea excesul de alcool, excesul de tutun, poftele de alimente nesanatoase, cresterea in greutate, toate daunatoare echilibrului dintre colesterul rau si cel bun, daunatoare inimii si, in general, sanatatii.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: