Cum tin grecii dieta mediteraneana (scrisoare de la Ina)

povestea Inei despre greci

caracatita la gratar

Dragii mei, am sa va spun din experienta mea in Grecia, tara mediteraneana si mai mult ca sigur, tara care a pastrat cel mai bine traditia mancarurilor sanatoase ce stau la baza vestitei diete mediteraneene.


Nu va mai chinuiti cu tot felul de cure de slabire care va infometeaza, va obliga sa calculati numarul de calorii, va distrug sanatatea, echilibrul fizic si mental, din cauza restrictiilor si frustrarilor. Organismul nostru stie foarte bine ce are de facut, este cel mai complex mecanism de pe pamant, numai ca noi reusim sa stricam echilibrul de care el are nevoie sa poata lucra cum trebuie si cum ar fi mai bine pentru noi.

Cum reusim asta? Prin alimentatie, prin lipsa de odihna cauzata de multe ori si de o proasta organizare, prin gandirea negativa (m-am convins aici ca nu e doar un slogan), prin incapacitatea noastra de a trai prezentul (iarasi nu e un slogan). Si ei au trecut prin criza si inca o resimt, dar asta nu-i impiedica sa se bucure de fiecare zi, stiu sa astepte, dar stiu si ca timpul trece mai usor daca ti-l umpli cu ceva. Asa ca sunt ocupati mai mereu, dar n-o sa-i vezi niciodata grabiti, nervosi ca asteapta cu masina la trecerea de pietoni sau ca asteapta prea mult la coada la casa de marcat din supermarket.

Iertati-ma pentru acest ocol, dar dieta mediteraneana, e mai mult decat o dieta, e modul lor de viata, si nu inseamna numai alimentatie. Multe rele si boli vin de la creier si de la stres si ei stiu asta mai bine decat multi altii.


Dar haideti sa va spun ce mananca grecii

Normal ca pestele este nelipsit. Dar socul meu a fost mare la inceput: credeam ca pestele este alimentul cel mai la indemana oricui. Nu e asa, pestele e mai scump decat carnea, fie ea de pui, de porc sau de vita. Si totusi grecii mananca mult peste. Stiu ei ce stiu, pestele nu ingrasa, dar are grasimi bune, de care normal ca stiti: acizii grasi omega 3. Se feresc in schimb de carnea de vita, de porc, sau de puii din supermarketuri; pe astea le consuma rar – de doua, trei ori pe luna. Prefera carnea de miel, care, mi s-a parut ciudat, dar se gaseste in magazine mai tot timpul anului, sau carnea de ied.

Nelipsit este, bineinteles, uleiul de masline, cu care stropesc din belsug salatele. Mi s-a parut prea mult la inceput, doar este o grasime, dar uleiul de masline este o grasime sanatoasa care nu creste colesterolul, nu ingrasa si nu este periculoasa pentru sanatatea inimii.

Aproape la fiecare masa mananca salate, e primul fel de mancare. Salata greceasca (horiatiki, cum ii zic ei), apare prima pe masa la orice taverna si se si mananca prima, pana sa apara celelalte feluri. Contine salata verde sau rucola, rosii, castraveti, ceapa, masline, iar deasupra o felie de branza, de obicei feta, stropite toate cu ulei de masline, uneori si cu otet balsamic si ierburi aromatice: busuioc, piper, oregano. Dupa ce mananci salata nu prea mai poti sa mananci foarte mult din celelalte feluri, din cauza fibrelor din legume, care te cam satura.

Grecii nu uita sa manance legume in fiecare zi.

M-am mirat sa-i aud ca fasolea este unul dintre alimentele lor traditionale, anume fasolada – supa de fasole boabe, eu credeam ca e traditionala la noi.

Ei mananca des si piure de mazare, fava, aici am mancat eu pentru prima oara si e foarte bun.

Tot la ei am mancat prima data anghinare (mai poti citi si Alimente din dieta mediteraneana), care stiu ca e foarte sanatoasa, dar nu mi s-a parut ca ar avea un gust deosebit.

Mananca si cartofi, de cele mai multe ori umpluti cu branzeturi si copti la cuptor, sunt deliciosi. Nu i-am vazut niciodata sa manance piure de cartofi.

Nu uita nici de fructe si slava domnului au tot felul de fructe: portocale, mandarine, smochine, rodii, capsuni, cirese, pepeni rosii si galbeni etc.

Mananca des iaurt, uneori in loc de inghetata, iaurt inghetat cu miere, cu nuci sau cu alte toping-uri.
Rontaie si grecii, dar nu rontaie chipsuri, ci fructe – nuci, migdale, seminte.

Vreau sa va mai spun ca in zona in care locuiesc, si nu e o zona izolata, uitata de lume, nu am vazut nici KFC nici Mcdonalds, nu cred ca mananca asa ceva.

Poate ca dieta asta mediteraneana face ca grecoaicele tinere sa aiba talia subtire, fara pic de grasime. E drept ca femeile in varsta nu arata toate asa, dar intotdeauna sunt cochet imbracate, cu parul aranjat, asta le da o stare de bine care le face vorbarete, vesele si tonice.

Si vreau sa va mai spun ceva: orice varsta ar avea si oricat de greu s-ar deplasa (unii dintre ei) se plimba zilnic, ori pe strada, ori de-a lungul plajei; ii vezi si dimineata si seara plimbandu-se, schimband o vorba, un zambet, cu cei cunoscuti sau necunoscuti. Nu cred ca au in vedere regula celor 10000 de pasi despre care am vazut ca se scrie ca te ajuta sa slabesti, dar simt ei ca miscarea le face bine.

Si inca ceva: le place sa-si bea cafeaua (mai tot timpul cu paharul de apa langa ea) afara, la o masa, in curtea unui prieten, la o cafenea, sa mai stea de vorba, sa le mai treaca timpul mai placut, iar bautul unei cafele se lungeste uneori si la 1-2 ore. Dar si socializarea este un mod de a avea grija de creierul tau si de a-ti creste starea de bine.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: