Cauza imbatranirii premature, produsii finali de glicare avansata – AGE

frigarui la gratar 1 mai

Glicarea este procesul prin care zaharul se leaga de proteine in interiorul celulelor. Urmarea este ca structura acestora, modificandu-se, nu vor mai avea conditiile necesare sa isi exercite functiile de care organismul nu se poate dispensa.


Produsii finali de glicare avansata – AGE (Advanced Glycation Endproducts) sunt o prezenta normala in organism si atat timp cat sunt in cantitati mici sunt neutralizati si eliminati prin rinichi. Dar in momentul in care nivelul de AGE creste, apar in organism inflamatiile urmate de boli grave precum boli cardiovasculare, boli ale rinichilor, ateroscleroza, boli neurodegenerative (Alzheimer), obezitate etc. Toate aceste afectiuni, disfunctii ale organelor, suferinte fizice si psihice duc la imbatranirea prematura a organismului.

Cresterea nivelului de AGE din organism are doua cauze:

– Glicemia marita din sange


In urma consumului in exces de carbohidrati simpli (zahar rafinat, produse de cofetarie si patiserie), procesul de glicare se accentueaza si riscam sa aratam la 40 de ani ca si cum am avea 50, si mai grav este ca ne vom simti ca la 50 de ani.

– Alimentele cu continut ridicat de AGE

In urma multor studii, specialistii in medicina au ajuns la concluzia ca alimentul cel mai periculos in producerea glicarii rapide si a nivelului marit de AGE este carnea preparata la temperaturi inalte si in mediu uscat, concluzie logica atat timp cat carnea este una dintre cele mai bogate surse de proteine, iar proteinele sunt implicate in procesul de aparitie a produsilor finali de glicare avansata. Gratarul, atat de iubit de noi, este in concluzie un aliment care duce la imbatranirea prematura a organismului. Specialistii vin in acelasi timp cu solutia: consumati carnea preparata prin fierbere sau la aburi.

La fel de toxice din acest punct de vedere sunt ouale prajite in grasimi, dar si alimentele procesate din carne – carnati, burgeri, sunca etc, produse care se obtin prin tratare termica la temperaturi foarte ridicate.

Tot specialistii ne lasa si o portita deschisa: putem consuma si carne pregatita la gratar, dar mai rar, in portii mai mici si neaparat insotita de multe legume.

Este adevarat ca nu putem impiedica trecerea anilor si imbatranirea, dar problemele neplacute legate de sanatate care o insotesc, debuteaza cu multi ani inainte, au dezvoltare lenta si cu putina grija le putem preveni.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: