Cartofii nu ingrasa – ii poti folosi in diete daca stii cum sa ii prepari

Cu ce combini cartofii

cartofi copti

Cartofii nu ajuta in dietele de slabire, dar nici nu ingrasa daca sunt preparati corect. Nu pot lipsi dintr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, fiind o sursa bogata in carbohidrati, principalul izvor de energie pentru organism.


Cartofii contin in plus fibre cu rol in imbunatatirea tranzitului, vitamina C, care intareste sistemul imunitar, vitamina B6 – stimulent muscular si hepatic (participa la stocarea glicogenului in celulele muschilor si ficatului), cupru – antiinflamator si purificator, potasiu – cu rol in cresterea tonusului muscular, reglarea tensiunii arteriale si micsorarea riscului de boli cardiovasculare, mangan – benefic pentru marirea rezistentei la oboseala fizica si mentala, fier – mineral ce combate anemia.

Fitonutrientii continuti de cartofi, carotenoizii si flavonoizii, au un important rol antioxidant si de lupta impotriva radicalilor liberi.

Spuneam despre cartofi ca nu ingrasa


Este adevarat, dar numai daca ii veti prepara prin fierbere, la aburi sau coacere la cuptor. Astfel pregatiti, cartofii au un indice glicemic mai mic, ceea ce inseamna ca nivelul de zahar din sange creste mai lent si mentine senzatia de satietate pentru mai mult timp.

Cartofii copti au avantajul ca pot fi consumati cu coaja; in coaja sau imediat in apropierea pielitei care se va desprinde usor dupa coacere, este cea mai mare cantitate de fibre si de potasiu. Recomandat este sa le dati mai mult gust cu ierburi aromatice (oregano, rozmarin, cimbru, busuioc) – bogate in vitamine, minerale si fibre sau condimente care va accelereaza metabolismul (piper negru, boia de ardei) si sa renuntati la adaosurile de smantana, branza, cascaval, unt.

Mult mai sanatos si gustos este uleiul de masline, care alaturi de ierburile aromatice le aduce un strop de aroma mediteraneana.

Nu asociati la masa cartofii cu carne; cartofii contin amidon (ca si fasolea boabe, lintea etc), iar carnea contine proteine; pentru digerarea cartofului este nevoie in stomac de un mediu alcalin, pe cand pentru digerarea carnii este nevoie de un mediu acid. Asocierea celor doua vor duce la o digerare grea a cartofului care risca sa ramana prea mult in stomac si sa fermenteze.

Specialistii in nutritie nu recomanda sub nici o forma consumul de cartofi prajiti, chipsuri sau cartofi din restaurantele de tip fast-food, care nu numai ca ingrasa, dar sunt de-a dreptul nocivi pentru sanatate prin plusul de sare si grasimi trans cu care sunt preparati.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: