Carenta de vitamina D provoaca obezitate si alte necazuri

oua de gasca fierte

Vitamina D este liposolubila, iar organismul nostru o poate asimila din dieta, dar o poate sintetiza si singur. Cu toate acestea sunt foarte multe persoanele care sufera de carenta de vitamina D.


Doua sunt motivele care duc la aceasta situatie:

– Alimentele care contin vitamina D sunt putine: uleiul de ficat de peste, pestele gras (somon, sardine, ton, hering), ficatul de vita si in cantitati mai mici galbenusul de ou si laptele de vaca.

– Expunerea zilnica la soare pentru 20-30 de minute ar fi o modalitate excelenta de a ne asigura necesarul acestei vitamine (situatie in care organismul o sintetizeaza singur), dar asta nu e posibila pe tot parcursul anului, nici la noi, nici in alte mute tari, din cauza climei.


Un adult are nevoie de 400-600 UI (unitati internationale), adica 10-15 micrograme de vitamina D pe zi. Unii specialisti merg mai departe sustinand o cantitate de 800-1000 UI/zi.

De ce este asociata lipsa acestei vitamine cu obezitatea si sindromul metabolic:

In primul rand pentru ca prezenta vitaminei D in organism conditioneaza absorbtia calciului, mineral cu rol important in reglarea si mentinerea greutatii corporale.

Apoi, in urma a numeroase studii s-a constatat ca lipsa vitaminei D poate provoca o crestere a rezistentei la insulina, ceea ce atrage aparitia afectiunilor specifice sindromului metabolic, de care se leaga obezitatea, diabetul, grasimea abdominala, probleme care atrag dupa ele altele la fel de grave.

Alte consecinte ale carentei de vitamina D:

– Rahitismul la copii – sistem osos deformat, nedezvoltat normal si incetinire in crestere;
– Slabirea sistemului imunitar;
– Slabiciune a masei musculare;
– Risc mai mare de depresie;
– Risc mai mare de aparitie a bolilor cardiovasculare;
– Risc mai mare de aparitie a osteoporozei;
– Risc mai mare de declansare a bolii Alzheimer;
– Risc de hipertensiune arteriala;
– Risc de scleroza multipla, schizofrenie, boli ale danturii.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: