Afla ce efecte grave au grasimile trans asupra ta

salam de biscuiti cumparat din magazin

Grasimile trans, considerate cele mai periculoase grasimi pentru sanatate, sunt de fapt de doua feluri: naturale si produse industrial. Cele naturale se gasesc in carnea rumegatoarelor – vita, oaie, miel etc, in proportie de 3-5 procente si in produsele lactate provenite de la ele, in proportie de 3-5 procente. Nu sunt periculoase pentru sanatate daca produsele respective sunt consumate cu moderatie si provin de la animale crescute cu hrana naturala.


In schimb, ar trebui sa stai cat mai departe de grasimile trans produse industrial, prin hidrogenarea uleiurilor. Acestea au efecte dezastruoase asupra sanatatii, motiv pentru care au fost interzise in tari europene ca Danemarca si Elvetia sau restrictionate cantitativ in alte parti.

Majoritatea alimentelor prelucrate industrial – biscuitii, chipsurile, gogosile si alte prajituri, margarinele, conservele, semipreparatele si preparatele congelate, alimentele prajite din restaurante, in special in cele de tip fast-food in care uleiul este refolosit in mai multe serii si multe alte produse alimentare ambalate contin grasimi trans obtinute artificial.
Motivul este ca sunt ieftine, usor de utilizat, dau un gust deosebit alimentului (chiar se spune ca ar crea dependenta) si lungesc termenul de expirare al alimentelor.

Afla cat de grave sunt efectele consumului de grasimi trans:


– Risc marit de boli cardiovasculare:

Grasimile trans industriale provoaca o crestere a nivelului de colesterol rau (LDL) si in acelasi timp o scadere a nivelului colesterolului bun (HDL), situatie foarte grava pentru sanatatea arterelor. De aici pana la bolile cardiace sau accidentul vascular cerebral nu mai este decat un pas.

– Risc marit de diabet de tip 2:

Inca se fac cercetari, dar concluziile unor studii incheiate arata ca peste 40% dintre cei care consuma regulat grasimi trans in locul altor grasimi sanatoase (mononesaturate si polinesaturate) au fost predispusi la diabetul zaharat de tip 2. Motivul: se instaleaza rezistenta organismului la insulina.

– Risc marit de inflamatie:

Grasimile trans cresc markerii inflamatorii, iar inflamatia, o data instalata in organism provoaca cele mai grave boli cronice: sindrom metabolic, boli de inima, accident vascular cerebral, diabet, boli ale articulatiilor etc.

– Risc marit de obezitate:

Atat rezistenta organismului la insulina cat si riscul marit de inflamatie provoaca cresterea masiva in greutate si chiar obezitatea. Cand dieta ta este bogata in alimente cu grasimi trans nu mai conteaza numarul de calorii consumate zilnic. Caloriile provenite din alimente cu grasimi de tip trans iti maresc substantial numarul de kilograme si volumul de grasime abdominala, care te expune la pericole majore.

Ce poti face: verifica etichetele cand faci cumparaturi. Producatorii au fost obligati sa mentioneze procentul de grasimi trans din continutul fiecarui produs, maximum admis fiind de 0,5%. Dar nu intotdeauna poti avea incredere in ce scrie acolo. Cel mai sigur mod de a-ti pastra sanatatea este sa consumi alimente proaspete, naturale, pregatite in casa; tot ce are termen lung de expirare nu poate fi natural.


Am slabit 17 kg in 3 luni de zile. Insa nu ma opresc aici! Urmareste ce pasi fac in continuare pentru a obtine un corp armonios, bine lucrat, asa cum imi doresc. Aboneaza-te la newsletter:

Adresa ta de mail aici:

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu mai jos

*



Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii
Politica de confidentialitate
Urmareste pas cu pas transformarile lui Grasomega. Ce urmeaza sa faca?

Adresa ta de mail aici: